o-mnie

dr inż. Szymon Powałowski – właściciel

Od zawsze zaintrygowany otaczającym światem, swoją edukację zawodową zaczynałem wiele lat temu w technikum gastronomicznym poznając elementarne zasady organizacji i bezpieczeństwa produkcji w branży spożywczej oraz „od kuchni” – również dosłownie – obserwując pracę ludzi, ich warsztat oraz doceniając rolę ergonomii miejsca pracy, a jednocześnie dając upust jednej ze swych pasji, jaką jest gotowanie. Z tymi doświadczeniami, przez kolejne lata pogłębiałem swą wiedzę studiując na ówczesnej Akademii Rolniczej (obecnie Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu). Poznałem tam wielu niezwykle ciekawych ludzi, którzy inspirowali mnie dalej swą wiedzą, pokazując jak wytwarza się i bada żywność, dbając o jej jakość i bezpieczeństwo.

Zasady żywienia człowieka, procesy przetwarzania płodów rolnych – wszystko to niezwykle mnie interesowało, jednak wówczas zachwycił mnie świat mikroorganizmów i ich możliwości. To sprawiło, że przez kolejne lata zgłębiałem tajniki biotechnologii, a może nawet bardziej – mikrobiologii przemysłowej, prowadząc badania zakończone doktoratem w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, prowadzonej przez haryzmatycznego profesora Włodzimierza Grajka. Te lata, zbiegające się z projektowaniem, budową i wyposażaniem nowego, najnowocześniejszego wówczas w kraju, obiektu Katedry, zaowocowały serią kolejnych, jakże cennych doświadczeń, które parę lat później okazały się niezwykle przydatne.

Będąca kolejnym w życiu etapem, praca i dalsza, podyplomowa edukacja w Szkole Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej, to sporo wiedzy z zakresu zamówień publicznych, pożarnictwa, bezpieczeństwa i budownictwa, poszerzonej jeszcze później na kursie audytorów energetycznych, a z drugiej strony niezwykle ciekawe doświadczenia na pierwszym, kierowniczym stanowisku.

Nieustająca ciekawość świata i chęć rozwoju pchnęły mnie dalej i sprawiły, że przez kolejny okres, tym razem jako audytor miałem okazję zetknąć się z zupełnie innymi branżami, a przy tym – co chyba było najcenniejsze – obserwować refleksyjnie różnorakie sposoby zarządzania firmami i funkcjonowanie „na żywo” systemów zapewnienia jakości.

Wciąż jednak poszukiwałem nowych wyzwań i obszarów, w których mógłbym się rozwijać, odkrywając w międzyczasie, że największą satysfakcję daje mi szukanie nowych rozwiązań, planowanie, zarządzanie i tworzenie. Takim wyzwaniem było objęcie na kolejne trzy lata funkcji kierownika projektu Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku, realizowanego przez PWSZ w Sulechowie. To lata cieżkiej pracy, ale też zdobywania – niekiedy bezpośerdnio na placu budowy, w toku spotkań i trudnych ustaleń ze specjalistami wielu dziedzin i branż – niezwykle cennej wiedzy i doświadczeń z zakresu projektowania, budowy i wyposażania laboratoriów. To również doświadczenia menadżerskie z zakaresu negocjacji, rozwiązywania sporów, znajdowania kompromisu i zarządzania zespołem ludzi oraz wiele cennych kontaktów.

Projekt ten zdawał się być niepowtarzalny i był niewątpliwie unikatowy, o czym może zersztą świadczyć otwarcie obiektu przez samego Prezydenta RP, Bronisława Komorowskiego. Bardzo szybko miałem jednak podjąć kolejne – podobne, ale jeszcze ciekawsze wyzwanie. Było nim stworzenie koncepcji, zaprojektowanie, nadzór nad budową budowa, wyposażenie i rozruch Instytutu Technologii Mikrobiologicznych w Turku. Projekt o nieco mniejszej wartości od poprzedniego, ale niezwykle zaawansowany technicznie, stanowiący – łącząc mikrobiologię, biologię molekularną oraz nowoczesną analizę instrumentalną – interdyscyplinarne zaplecze analityczne i badawczo-rozwojowe grupy producenckiej.

Kolejne, niezwykle cenne doświadczenia zbierałem i zbieram, współpracując od lat z innowacyjną i dynamicznie rozwijającą się firmą JHJ z Nowej Wsi k/Gizałek, zajmującą się opracowaniem i wytwarzaniem dodatków paszowych i suplementów diety. Zawsze otwarty na nowe kontakty, współpracuję też z licznymi firmami biotechnologicznymi, przetwórcami żywności, producentami oraz dostawcami sprzętu i aparatury laboratoryjnej, mebli specjalistycznych oraz elementów zabudowy, pracowniami projektowymi, wykonawcami z branży budowlanej i wiele innych.